Completed Project: Communicate School, Manchester

15

12

ultimate-case-study-communicate-school-1

In September 2016, Communicate School moved into their new, purpose-built premises in Picadilly, Manchester – after our fit-out team equipped the space with everything their students need to study English. For the first time ever, you can even take a 360° digital tour of the completed project.

“When you walk around the school, it’s instantly visible that [Ultimate] delivered and we wouldn’t hesitate to use them again”, School Director Marza Mace explained.

She went on to say, “We believe in giving our students a brighter, better future through language and, following our decision to relocate to enhance our offering even further, we appointed Ultimate – as they had impressed us with their understanding of our brief.”

Communicate School gave us just four weeks to transform 4,750 square feet of space into the best possible learning environment – spanning two sizable student breakout areas and a staffroom, a brand new reception area and eight classrooms, spread over two floors. The project involved everything from creating the design and re-configuring the electrics, to installing feature lighting and flooring, suspended ceilings and hanging chairs.

ultimate-case-study-communicate-school
Let’s start in the reception area, where you’re greeted by our bright signage and bespoke counter, in the school’s brand colour. Psychologically, blue promotes intelligence, communication, logic and calmness – everything Communicate School naturally fosters in their students.

From the feature flooring added to the original carpet tiles to the blinds, blue accents are dotted throughout the family-run school – even on the solid partitions, glazed partitions with manifestations and solid core doors with vision panels, which divide the rooms.

ultimate-case-study-communicate-school
Elsewhere, the classrooms have their own distinct characters, with vivid feature walls in various colours and contrasting furniture in each. We incorporated power modules and feature lighting in all eight classrooms, allowing the teachers to use projectors, computers and other technology to deliver engaging lessons.

The desks are installed in a ‘U’ shape facing the white board in five of the classrooms – allowing 12 to 14 students to face each other and the teacher, which encourages collaborative learning and communication. Alternatively, students can take advantage of the one-on-one study room or sit separately on chairs with inbuilt desks.

ultimate-case-study-communicate-school-4
However, it’s the large and comfortable break out areas which have proven especially popular with the students at Communicate School – what with their pair of hanging chairs and soft furnishings. Here, we also fitted the kitchen units and installed all the, less glamourous, associated plumbing – all on schedule, within the allotted four weeks.

When they want to study quietly, they can head off to the new computer study booths as well.

Got a similar refurbishment project in mind? Tell us all about it and find out how we could work together.

Posted December 15, 2016

Share to googleplus
Share to Linkedin